11 клас
Все про жорсткість води
Царичанська вода — лікувально-столова мінеральна вода з джерелами
у районі селища Царичанка у приорільському краю Дніпропетровщини.
Хімічні якості
Мінералізація води
становить 1,0-2,0 мг/л. По співвідношенню основних аніонів і катіонів вона є хлоридною, гідрокарбонатно-хлоридною
натрійовою лікувально-столовою мінеральною водою. У її складі присутні залізо, йод, кальцій, калій, манган, кремній, фтор, бром.
Вільна від нітратів, нітрітів, радіонуклідів.
Моршинська - столова мінеральна вода із низьким рівнем мінералізації. Самовиливається із джерела «Моршинське № 4»,
відкритого 1879 року Боніфацієм Штіллером поблизу курортного міста Моршин.
Мінералізація
(г/дм3): 0,1-04.
Мінеральна
вода ТМ Buvette Vital видобувається з джерела на глибині 44м,
розташованому в екологічно чистому регіоні - с.Майбородовка Полтавської
області.
Слабогазована
вода Бювет Вітал є природною столовою водою, яка відмінно
підходить для щоденного вживання, адже не має протипоказань і обмежень для
застосування.
![]() |
10 клас
Органічні кислоти
Це цікаво!
Яблучна кислота (харчова добавка E 296) - безбарвні
кристали, які добре розчиняються у воді і етиловому спирті та плавляться при
температурі 100°С.
Вперше яблучна кислота була отримана в 1785 році шведським хіміком Карлом
Вільгельмом Шееле з незрілих яблук.
Ця двоосновна кислота має властивості оксикислот, а її солі називаються
малати. Ферментативні реакції перетворюють малат у оксалоацетат, фумарат або
піруват.
У промисловості
добавку E 296 добувають шляхом гідратації малеїнової або фумарової кислот при
температурі до 200°С.
Яблучна кислота є одним з найважливіших проміжних продуктів обміну речовин
у живих організмах. У вигляді малата, який утворюється в циклі трикарбонових
кислот при глюконеогінезі, бере участь в обміні речовин.
У природі яблучна кислота міститься в незрілих яблуках, винограді,
барбарисі, малині, горобині, ревені і інших кислих рослинах.
У харчовій промисловості добавку E 296 використовують в якості регулятора
кислотності, або як смакову добавку при виготовленні вин, кондитерських виробів
і фруктових вод.
Інші застосування яблучної кислоти:
·
в медицині, для виробництва проносного і ліків від
хрипоти;
·
як один з компонентів косметичних препаратів.
Добавка E 296 дозволена для застосування в харчовій промисловості України.
(Матеріал взято
з сайту https://uk.dobavkam.net/additives/e-296)
Лимонна кислота вперше була
виділена (з соку лимонів) в 1784 році шведським аптекарем Карлом Шеєле.
В організмі
кожної людини міститься лимонна кислота. Незважаючи на лимонну назву, ця
кислота в природі зустрічається у великій кількості плодів і рослин.
Приклад:
цитрусові, китайський лимонник, ананаси, гранати, хвоя, а також добре знайомі
багатьом нашим співвітчизникам журавлина, горобина або смородина. При
нагріванні вище 175 ° C, лимонна кислота переходить в аконітову кислоту.
Лимонну кислоту
отримують не тільки з лимонів (25кг на тонну лимонів), але і з цвілевих грибів
Aspergillus niger. Більше 50% лимонної кислоти виробляється в Китаї.
Лимонна кислота застосовується як смакова
добавка, регулятор кислотності і консервант, також для виробництва напоїв.
Завдяки своїм властивостям лимонна кислота, наприклад, підвищує строк
зберігання маргарину, тваринних жирів і жирів.
У медицині,
лимонна кислота входить до складу засобів, які покращують енергетичний обмін.
У косметиці,
лимонна кислота застосовується як регулятор кислотності, хелатуючий агент.
У нафтовій промисловості,
лимонна кислота використовується для нейтралізації високого рівня pH бурового
розчину.
При прийомі
всередину в невеликих дозах лимонна кислота сприяє прискоренню метаболізму. Але
в дуже великих кількостях небезпечна і призводить до опіків травного тракту.
Лимонну кислоту
краще не вживати людям, у яких алергія на цитрусові. Також вона може викликати
карієс. У будівництві, лимонну кислоту використовують як добавки до цементу для
уповільнення зчеплення.
Немає коментарів:
Дописати коментар